12 augusti 2010

grahamsbullar

I måndags bakade jag grahamsbullar, och eftersom de var så jäklans goda kommer här receptet. :) Jag gjorde dubbla receptet, så det är det jag kommer skriva här.

Grahamsbullar ca. 30 st

6 dl mjölk
100 g (2pkt) jäst, för söta degar
100 g smör
1 dl sirap
1 tsk salt
2 tsk malda pomeransskal
600 g (ca. 10 dl) Kungsörnen Ekologiskt Grahamsmjöl
420 g (ca. 7 dl) Kungsörnen Ekologiskt Kärnvetemjöl
Garnering: Solros-, vallmo- eller sesamfrön

1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Jag tycker att det kan vara lite knepigt att veta hur varmt 'fingervarmt' är, så jag tycker det räcker med att det känns lite varmare än ljummet.
2. Smula ner jästen i en degskål, eller vilken skål ni nu föredrar. Jag använder en enorm hushållsapparat (mest för att jag ska slippa blanda ingredienserna själv ;)). Jag tycker för övrigt att bilden är rätt epic...
3. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst upp sig helt. Jästklumpar i brödet = bläusch! :P
4. Klicka i smöret/margarinet. Jag föredrar riktigt smör, eftersom det har högre fetthalt, vilket jag inbillar mig gör brödet mer... 'äkta'. :P
5. Mät upp och häll i sirapen. (Varför är sirap så gott?!)
6. I med saltet, som här ser onaturligt jättevitt ut. :P
7. Ner i geggan ska också den malda pomeransen, som jag aldrig har använt förut, så självklart var jag tvungen att smaka, och jag tycker att det var som en lätt underton av citrus. Spännande i bröd, tycker jag. Yumyum! :)
8. Mät upp mjölet, och kom ihåg att inte skaka litermåttet (eller vad ni väljer att använda er av)! Häll sedan i mjölet samtidigt som du börjar blanda de andra ingredienserna. Klumparna ska bort direkt!
9. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig (häll ev. i mer mjöl om det är för kletigt (jag gjorde det - och överdoserade -.-' Men men, det är sånt som händer :))).
10. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca. 40 min.
11. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda degen tills den är smidig.
12. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Receptet säger att man direkt ska fördela degen i 30 delar, men jag delade de först på tre, sedan på två, och tillslut på fem. Rulla bullarna till runda bullar och lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. En detalj, som enligt min gamla hemkunskapslärare tydligen är viktig, är att rulla bullarna så att man får en 'virvel' i botten på bullarna. Att rulla dem som köttbullar och verkligen pressa ihop dem usually does the trick. Man vill inte ha en massa sprickor i brödet; jag skulle tro att det är det som virveln fixar till?
13. Låt bullarna jäsa i 30-40 minuter, övertäckta med bakduk. Sätt också på ugnen på 225 grader.
14. Pensla bullarna med vatten och strö över valfri garnering. Jag gjorde 7 st med solrosfrön, 8 st med sesam och 15 st naturella(eftersom jag inte var säker på vad den övriga familjen föredrar).
15. Grädda mitt i ugnen i 12-15 min, dvs. tills bullarna har blivit gyllenbruna på toppens yta.
16. Låt sedan bullarna svalna på galler, under en bakduk om man vill ha mjuk yta, utan bakduk om man föredrar en hårdare skorpa... eller så är det tvärtom. Googla det för säkerhets skull. ;)

Sedan är det bara att avnjuta bullarna med valfritt pålägg.
Själv föredrar jag apelsinmarmelad, ost och gurka. Bättre kan det knappast bli! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar