12 augusti 2010

rabarbersaft

Iförrgår blev det rabarbersaft så det stänkte om det. Bokstavligt talat. Mitt tips: Använd förkläde!
Receptet kommer från Leila Lindholm på recept.nu. Jag skriver ut en sats (dvs. för en liter rabarber), men jag gjorde fyra och en halv, eftersom vi hade 4,6kg rabarber liggandes i frysen... :P
Det är ett väldigt simpelt recept som de säger ska gå på 1,5h, men det tog betydligt längre tid, eftersom jag gjorde så mycket saft.

Rabarbersaft 3 liter
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
4,5 dl socker
1 citron = ~2 msk citronsaft

1. Skär upp rabarberna i små bitar. Detta slapp jag göra, eftersom pappa gjorde det innan han la in dem i frysen. Score! ;) (Det visade sig igår morse att jag hade glömt en påse med rabarber. I r r i t e r a n d e !)
Jag vägde påsarna på en hushållsvåg, av gamla varienten; dvs. man flyttar vikter för att veta hur mycket det som ligger på väger. Jag var väldigt emot det innan, men det känns faktiskt mer hemtrevligt och som att man bakar 'på riktigt' när man använder gamla redskap. :)
2. Lägg rabarberbitarna i kokande vatten. Det här momentet tog längst tid, eftersom så pass mycket frysta rabarber ploppade ner i vattnet, som då, logiskt nog, kyldes ner rätt rejält.

3. Låt blandningen koka i 15 min. Receptet klargjorde att man inte skulle röra runt i grytan, men, busig som jag är, testade jag, och jag märkte ingen skillnad. Kanske för att rabarberna hade varit frusna, vad vet jag?
4. Sila ur saften och släng rabarberresterna. Vi har en saftsil, men jag skulle tro att det går precis lika bra med en vanlig sil. Huvudsaken är ju att resterna försvinner.


5. Koka upp saften igen och häll i sockret och citronsaften. (Det blir som sagt en hel del socker... ;)) Jag letade som en tog i grannskapet för att hitta tre citroner (jag hade en och en halv)! Rosendahl hade två, så jag saknade en, men ingen, så det blev bara till att ta fram flaskan med I Love Eco-citronsaften, vilket ju iofs går lika bra. Citron som citron. :)
6. Låt svalna och häll upp på flaskor, eller tillbringare om tanken är att dricka det direkt. Jag lät saften stå framme och svalna över natten (men så började jag kl. 20 också, och slutade inte förrän runt midnatt ^^). Det blev ~10 liter saft av 4,6kg rabarber, så lite mindre än det står i receptet. Sen kanske jag kokade bort för mycket vatten, så kan det ju också vara...
Åh, vad jag önskar att vi hade en massa sånna där gamla glasflaskor som man skulle kunna tappa upp saften på. Hur mysigt vore inte det?! (Finns för 269kr/4st+trälåda(som de står i) i en butik i Allum, men mamma verkar inte speciellt villig att köpa dem... Får ta och tjata lite, så kanske det släpper. De är ju faktiskt oerhört söta! Eller så kanske det finns på IKEA för en billig peng..? Får ta och kolla upp det.)

Saften spädes med lika delar saft och vatten, vilket gör att mängden saft inte blir särskilt stor i kontrast till hur stor den annars blir om man gör t.ex. vinbärssaft. Men det är värt det, tro mig! :)
Nu hände det lite roliga saker med de olika satserna rabarbersaft. En (som kokade själv i en mindre gryta pga. platsbrist/dålig nedknökning) blev gulgrön, medan satsen från en annan megastor gryta, blev röd. Lite roligt. De smakade dock likadant, så det var ingen större skillnad.
Rosendahl fick en flaska som tack för citronerna. Jag frågade idag om vad de tyckte. Amanda, Kristin, Agnes och Hanna satt ute på altanen. Bara Amanda sa att den var god, och alla andra såg ut som frågetecken. Amandas ansikte sprack upp i ett leende och hon sa att hon inte hade sagt till någon att jag varit över med den. ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar